Wat zijn fossielen?

Wat zijn fossielen?

Fossielen zijn alle resten en sporen die organismen hebben achtergelaten, Fossielen zijn niet altijd versteend, Zo heb je namelijk ook fossielen uit de ijstijd. Dit kan heel erg verwarrend overkomen bij veel mensen omdat fossielen meestal als miljoenen jaren oude stenen uitgebeeld worden.

Er zit veel variatie in fossielen, Zo heb je bijvoorbeeld versteende planten maar ook slagtanden van een mammoet. Dit zijn twee heel erg verschillende dingen zoals je kan zien. Toch zijn het beiden fossielen dit komt omdat ze allebei iets in het gemeen hebben, Hun oudheid. Al zijn mammoeten niet zo oud ( +3,700 jaar geleden)

Veel van de fossielen die gevonden worden zijn van uitgestorven soorten, Maar dit is niet altijd het geval. Namelijk veel van de fossielen die we vinden hebben nog levende verwanten of leven nog. Met onder andere de krokodil en de schildpad, Deze twee dierensoorten leven al voor miljoenen jaren!

wat zijn fossielen? hoe worden ze gevormd? dit is een foto van een fossiel om uit te leggen hoe fossielen ontstaan

soorten fossielen

er zijn ook veel verschillende soorten fossielen, veel van deze fossielen vertellen ons over hoe er vroeger geleefd werd op onze planeet en hoe wij ontstaan zijn.

fossielen sporen: fossielen sporen worden vaak gevonden in de vorm van voetafdrukken, dit zie je veel terug in Amerika waar veel dinosaurusreus geleefd hebben, vaak laten deze door hun enorm zware gewicht in diepe modder voetafdrukken achter. dit is soms na miljoenen jaren nog te zien. ook worden er veel coprolieten gevonden. een coproliet is versteende poep, hierdoor komen ze vaak meer te weten over het dier zelf en wat het vroeger at.

fossielen resten: fossielen resten zijn vooral botten en tanden die gevonden worden maar ook schelpen en slagtanden. vaak wordt alleen het harde deel hiervan gepreserveerd zo kom je vaker hele tanden binnen dan volledige botten. want de boten zijn van een zwakker materiaal gemaakt, maar dit hangt meestal af van de condities waarin het fossiel begraven is.

credits: wikipedia

 

Fossielen zijn alle resten en sporen die organismen hebben achtergelaten, Fossielen zijn niet altijd versteend, Zo heb je namelijk ook fossielen uit de ijstijd. Dit kan heel erg verwarrend overkomen bij veel mensen omdat fossielen meestal als miljoenen jaren oude stenen uitgebeeld worden.

fossielen botten van dino’s zitten soms tientallen miljoenen jaren lang in de bodem van de grond. maar hoe blijven deze dan nog intact? als een dino dood gaat blijven er meestal maar een paar dingen van over dit zijn onder andere botten, tanden, klauwen en bij speciale gevallen meer. deze worden dan snel overspoelt door sediment dat de botten begraaft en over een tijdspan van miljoenen jaren lang verstenen deze botten langzaam en komen ze weer terug aan het aardoppervlak.

er zijn veel verschillende soorten fossielen van vele verschillende tijdperken. ze kunnen heel erg divers zijn met sommige die miljoenen jaren oud zijn en sommige maar 10000 jaar. je hebt fossielen van zeedieren maar ook van dieren die op het land leefde.

dit verschilt per fossiel, maar de meeste zijn tussen de 10000 miljoen en de 4,2 biljoen jaar oud. fossielen van dinosaurussen zijn ongeveer tussen de 252 en 66 miljoen jaar oud.

fossielen brandstoffen zijn bioproducten die uit fossielen gehaald worden, een voorbeeld van een fossielen brandstof is kool. kool wordt vaak terug gevonden op plekken waar vroeger een moeras was, hier stapelen zich vaak veel dode bladeren en stukken hout op een en op die manier wordt het ene brandstof