Wat zijn fossielen?

Wat zijn fossielen?

Fossielen zijn alle resten en sporen die organismen hebben achtergelaten, Fossielen zijn niet altijd versteend, Zo heb je namelijk ook fossielen uit de ijstijd. Dit kan heel erg verwarrend overkomen bij veel mensen omdat fossielen meestal als miljoenen jaren oude stenen uitgebeeld worden.

Er zit veel variatie in fossielen, Zo heb je bijvoorbeeld versteende planten maar ook slagtanden van een mammoet. Dit zijn twee heel erg verschillende dingen zoals je kan zien. Toch zijn het beiden fossielen dit komt omdat ze allebei iets in het gemeen hebben, Hun oudheid. Al zijn mammoeten niet zo oud ( +3,700 jaar geleden)

Veel van de fossielen die gevonden worden zijn van uitgestorven soorten, Maar dit is niet altijd het geval. Namelijk veel van de fossielen die we vinden hebben nog levende verwanten of leven nog. Met onder andere de krokodil en de schildpad, Deze twee dierensoorten leven al voor miljoenen jaren!

wat zijn fossielen? hoe worden ze gevormd? dit is een foto van een fossiel om uit te leggen hoe fossielen ontstaan

soorten fossielen

er zijn ook veel verschillende soorten fossielen, veel van deze fossielen vertellen ons over hoe er vroeger geleefd werd op onze planeet en hoe wij ontstaan zijn.

fossielen sporen: fossielen sporen worden vaak gevonden in de vorm van voetafdrukken, dit zie je veel terug in Amerika waar veel dinosaurusreus geleefd hebben, vaak laten deze door hun enorm zware gewicht in diepe modder voetafdrukken achter. dit is soms na miljoenen jaren nog te zien. ook worden er veel coprolieten gevonden. een coproliet is versteende poep, hierdoor komen ze vaak meer te weten over het dier zelf en wat het vroeger at.

fossielen resten: fossielen resten zijn vooral botten en tanden die gevonden worden maar ook schelpen en slagtanden. vaak wordt alleen het harde deel hiervan gepreserveerd zo kom je vaker hele tanden binnen dan volledige botten. want de boten zijn van een zwakker materiaal gemaakt, maar dit hangt meestal af van de condities waarin het fossiel begraven is.

credits: wikipedia